Get a site

Creste-ti inteligenta matematica rezolvand puzzle-uri KenKen

Ce este KenKen?

KenKen sau KenDoku reprezinta numele marca inregistrata a unui joc aritmetic inventat in 2004 de un profesor japonez de matematica Tetsuya Miyamoto. Cei care nu au dreptul de a folosi denumirea marcii inregistrate prezinta acelasi tip de joc cu numele Calcudoku sau Mathdoku.

Cum se joaca KenKen?

KenKen este un joc puzzle cu numere in forma de grila. Scopul jocului este de a completa fiecare casuta cu cifrele indicate de marimea grilei respectand anumite reguli simple.

Tipuri de grile (4×4, 6×6, 8×8, etc)

Se completeaza numerele de la 1 la numarul maxim al acelei grile . Exemplu intr-un kenken 3×3 se completeaza numere de la 1 la 3.

Grilele tip – 9×9 NO – OP Puzzle — contin casete cu numerele de destinatie dar nu si operatiile matematice care trebuie efectuate pentru a le obtine. Daca o caseta are doar doua patratele atunci operatiunea folosita este adunarea.

Un numar nu poate fi repetat nici pe rand nici pe coloana.

Exemplu Ken Ken rezolvat
Exemplu Ken Ken rezolvat

O grila KenKen are anumite zone compuse din 1 sau mai multe patratele denumite casete (cage) care sunt evidentiate cu linii ingrosate. Daca o caseta contine un singur patratel atunci inseamna ca numarul de destinatie este chiar cel indicat pe foaie.

Exemplu caseta (cage ) cu o patratica completata cu numarul de destinatie
Exemplu caseta (cage ) cu o patratica completata cu numarul de destinatie

Fiecare caseta are o patratica in care este completat numarul de destinatie si operatia matematica prin care se poate obtine acel numar. De exemplu daca numarul tinta este 3 si operatia matematica este + in acea caseta vor trebui sa existe doua numere care adunate sa dea rezultatul 3.

Unde se gasesc puzzle-uri cu numere KenKen?

Porneste cu pagina oficiala http://www.kenkenpuzzle.com/ de unde poti afla totul despre acest tip de puzzle matematic.

Alta pagina cu jocuri logice este: http://puzzles.usatoday.com/kenken/

Facebook Comments