10 motive pentru care Ubuntu este o alternativa serioasa la Windows8

Oricat de puternic ar fi efortul de marketing al celor de la Microsoft pentru a impune pe piata Windows 8 se pare ca inca se loveste de reticenta utilizatorilor de a fi entuziasmati de noile schimbari intr-atat incat sa il considere o solutie la nevoile pe care le au in ceea ce priveste utilizarea unui sistem de operare modern.

Sa luam pentru inceput acele widget uri, concepute cu scopul de a oferi utilizatorului un acces mai rapid la continutul aplicatiilor online si offline, sa nu mai punem la socoteala si faptul ca se doreste un sistem all inclusive, care sa satisfaca nevoile utilizatorilor de dispozitive mobile in aceasi masura cu nevoile utilizatorilor desktop

De altfel chiar si Microsoft lucreaza la o noua versiune de sistem de operare care sa stearga nemultumirea marii majoritati a utilizatorilor. Anul viitor vom vedea versiunea windows 9 care din toate articolele publicate despre versiunea beta rezulta ca este mult mai clar definita intre dispozitive mobile si desktop. Versiunea pentru desktop va avea clasicul start menu printre alte imbunatatiri

Ubuntu in schimb vine cu o interfata clasica care trebuie sa faca ceea ce isi doreste un utilizator. Acces rapid la aplicatii si la setarile sistemului, o curba de invatare cat mai redusa. Pentru ca e este deja dovedit ca un lucru prea complex, fie el si un sistem de operare in care s-au investiti o multime de bani poate fi un succes pe masura ce oamenii il accepta si il utilizeaza in mod firesc.

10 lucruri pe care le gaseste un fost utilizator Windows in ubuntu.

1 – Multimedia Vizionare filme, ascultare muzica.

Ubuntu Software Center poate fi punctul de plecare pentru orice utilizator incepator de Ubuntu. In categoria Sound & Video exista suficiente aplicatii incat sa satisfaca si cele mai exigente gusturi in ceea ce priveste performantele si functiile.
Pentru redare filme avem VLC media player cu care utilizatorii de Windows sunt deja familiari. Pentru redare muzica avem Clementine, Audacious, Amarok. Prin intermediul WINE softul de compatiblitiate pentru aplicatii Windows putem sa instalam playerele cu care ne-am obisnuit deja din Windows cum ar fi Gom player pentru filme si Aimp pentru redare muzica.

2 – Navigare pe internet

Chiar dupa instalare vom putea folosi Mozilla Firefox. Se pot instala in schimb Google Chrome, Opera si chiar Internet Explorer prin intermediul WINE.

3 – Acces rapid la emailurile personale sau de serviciu.

Thunderbird.

Este clientul de mail cu care este echipat orice Ubuntu. Ofera exact functiile necesare pentru a gestiona mailurile personale. Ca utilizator de Windows exista posibilitatea de a folosi aplicatia chiar si pe acest sistem de operare.

Thunderbird este clientul de mail foarte cunoscut care este foarte usor de utilizat.

thunderbirdportable

Evolution.

Este un client de mail alternativ la Thunderbird. Este foarte usor de instalat si folosit. Poate fi solutia daca utilizatorul Windows care migreaza catre Ubuntu folosea Microsoft Exchange.

Evolution

Kmail

Este popular in randul utilizatorilor care folosesc KDE desktop.

kmail

4 – Editare foto si video de calitate.

Nu mai e nevoie sa specific cat de banala a devenit aceasta activitate in era telefoanelor mobile cu camere tot mai performante, multe dintre ele dotate si cu aplicatii dedicate editarii de imagine in situ.

OpenShot Video Editor este programul open source gratis pentru editare video non lineara. Printre caracteristicile lui gasim posibilitatea de a lucra cu mai multe layere, compozitie, suprapunere de imagini, adaugare de watermark, adaugare de efecte audio si vide, tranzitie, animarea titlurilor, etc

Fereastra principala in openshot video editor
Fereastra principala in openshot video editor

GIMP este standardul open source pentru editare foto. Vom gasi aceleasi functii cu care ne-am obisnuit de la softurile profesionale precum Photoshop, Corel PaintShop Pro, Apple Aperture, etc.

linux_mixer

5 – Editare de documente text precum si calcul tabelar

Chiar dupa instalare Ubuntu ne pune la dispozitie pachetul Libre Office. Daca dorim alt pachet office putem alege din mai multe variante open source cum ar fi Open Office, Neo Office, Koffice, etc

6 – Grafica vectoriala

Un programel cu o multime functii pe care te astepti sa le gasesti intr-un software dedicat graficii vectoriale. Cei care sunt deja obisnuiti cu Illustrator vor aprecia complexitate si simplitatea acestui programel

Ubuntu Software Center, Inkscape Vector Graphics Editor, More Info

7 – Jocuri online

In aceasta categorie, oferta este atat de diversificata incat ar fi foarte greu sa dezvolt subiectul in cateva cuvinte. MMOHuts, BigPoint si multe portaluri de genul asta pot fi punctul de plecare in alegerea jocului online potrivit stilului tau.

8 -Personalizarea interfetei grafice si ajustarea diverselor configurari pentru a satisface stilul si personalitatea fiecarui utilizator.

Cel mai simplu este sa intri in system settings si de acolo sa personalizezi Ubuntu asa cum iti doresti, avand in vedere ca exista si o interfata utilizator in limba romana nu va fi prea greu de facut asta.

configurari sistem Ubuntu 14.04LTS in romana Fereastra configurari sistem Ubuntu in limba romana[/caption]

9 – Lectura fisierelor tip PDF, Ebook precum si altora asemenea

Okular este softul pentru vizualizarea, imprimarea si chiar adnotarea fisierelor PDF. In lista de instrumente gasim pe cea pentru adnotari cu functii ca subliniere text, evidentiere text, foarte utile pentru studiul unui document mai complex din care trebuie extrase ideile principale.

okular-annotations

Prin instalarea anumitor plugins-uri Okular poate deveni instrumentul cel mai la indemana pentru vizualizarea altor tipuri de fisiere electronice precum:

    PostScript (PS)
    Portable Document Format (PDF)
    OpenDocument Text (ODT)
    TeX Device independent file format (DVI)
    XML Paper Specification (XPS)
    G3 fax
    diverse formate ebook: ComicBook, FictionBook, and Plucker Chiar si formatul epub.

10 – Costul sistemului de operare si al tuturor aplicatiilor.

Am lasat la urma acest detaliu, tocmai pentru faptul ca inainte de alege ceva diferit de ce esti obisnuit nu pretul este primul criteriu. Mai intati trebuie sa afli daca gasesti ceva cu care esti obisnuit, ceva pe care sa il poti folosi repede, precum si ceva care sa te surprinda

In universul Ubuntu poti sa instalezi si sa folosesti marea majoritate a aplicatiilor in mod gratuit. Exista si aplicatii cu licenta pentru care trebuie platit.

Faptul ca sistemul de operare si actualizarile curente precum si upgrade-urile catre versiunile ulterioare sunt gratuite precum si accesul la un numar mare de aplicatii gratuite pot sa te ajute ca utilizator obisnuit sa nu te expui riscului piraterie software cu toate consecintele legale dar si obscure cum ar fi instalarea de softuri cu troieni, virusi, worms, spyware.

Distribuie articolul si prietenilor daca ai gasit interesant ce a fost scris pana aici

Lasa in comentariu ce ai gasit tu ca poti face cu Ubuntu cu usurinta spre deosebire de Windows

Facebook Comments Box

One thought on “10 motive pentru care Ubuntu este o alternativa serioasa la Windows8

  • 3 January 2016 at 14:44
    Permalink

    Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

Comments are closed.